ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σ. ΜΕ. ΚΑ. Δ. Ε.

 

ΑΚΤΗ ΤΡ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 29

185 34 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

210 4916008

6978 004463, 6974 776532, 6972 087496

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ιστοσελίδαhttp://www.smekade.gr

 

 

Πειραιάς, 4 - 6 - 2010

 

Α.Π.: 01

 

Προς:

Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Ά. Διαμαντοπούλου Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Ε. Χριστοφιλοπούλου

 

ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος για «Χορήγηση (για υποτρόφους) – Ανανέωση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011»

 

Αξιότιμη κα Ά. Διαμαντοπούλου,

Πριν λίγες μέρες κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος με Α.Π. 61004/Δ1/28-5-2010 με θέμα «Χορήγηση (για υποτρόφους) – Ανανέωση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011».

Διαβάζοντάς την διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι εξαιτίας ελλείψεως πιστώσεων επιτρέπεται μόνο η ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης και η χορήγηση νέων αδειών μόνο σε υποτρόφους.

Εκφράζουμε την απορία και την ανησυχία μας για το γεγονός αυτό. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει φραγμός στην πιο συστηματική και ουσιαστική μορφή επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μέσω της χορήγησης άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης. Ο φραγμός αυτός στη χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την ουσιαστική απουσία γενικευμένου προγράμματος περιοδικής επιμόρφωσης μεγάλης διάρκειας, η οποία θα αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών, γεννά ερωτήματα για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο καθηγητής στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου που οραματίζεται το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Εάν πράγματι ζητούμενο της εκπαιδευτικής πολιτικής παραμένει «ως πυρήνας και πρωταγωνιστής ο εκπαιδευτικός, ο καλύτερος επιστήμονας, που με την παιδαγωγική του κατάρτιση και τη γνώση της επιστήμης του θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τάξης» και εάν πραγματικά εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η παιδεία μας είναι αναβαθμίσιμη, όπως έχετε δηλώσει, τότε θα σας παρακαλούσαμε να επανεξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευελπιστούμε ότι θα διαμορφώσετε ένα θεσμικό πλαίσιο επιμόρφωσης που θα επιτρέπει στον καθηγητή να αναβαθμίσει το ρόλο του.

                                                 Με εκτίμηση

 

Η Πρόεδρος

 

 

Χρ. Κουμπάρου-Χανιώτη

Δρ. Φιλολογίας

 

Η Γραμματέας

 

 

Θεοδωρίδη Ελεάνα

Φυσικός, ΜΔΕ Εκπαίδευσης